Nepal maakt beklimming Mount Everest veiliger

De Nepalese overheid wil het beklimmen van de hoogste berg, de Mount Everest, veiliger maken en gaat het beklimmen van de berg sluiten voor klimmers van jonger dan 18 jaar en ouder dan 75 jaar. Daarnaast moeten klimmers meer alpine-ervaring hebben alvorens ze een vergunning krijgen. De laatste jaren is er veel kritiek op het verstrekken van de klimvergunningen voor de berg, maar Nepal verdient miljoenen per jaar aan de klimindustrie en dat draagt bij aan de economie van het land. Met het aanscherpen van de regels hoopt Nepal dat het aantal dodelijke ongevallen terugloopt. In 2014 vonden 16 sherpa’s de dood bij een ongeval op de flanken van de berg en werd het beklimmen ervan tijdelijk gestaakt. Eerder dit jaar vielen er 18 doden tijdens de lawine die ontstond na de grote aardbeving.

Klimmers moeten kunnen lopen of zien
De laatste tientallen jaren proberen steeds meer mensen verschillende records te breken of te verbeteren met het beklimmen van de Mount Everest. Daaraan wilde Nepalese overheid nu een eind maken. De jongste persoon die ooit de berg beklom was 13, de oudste 80. ‘We vinden dat we de vergunningen niet moeten verstrekken aan mensen die niet kunnen lopen of zien’, vertelde de baas van het departement van Toerisme, Govinda Karki aan AFP Nieuws. ‘De Mount Everest beklimmen is geen grapje, en het is zeker geen vorm van discriminatie voor deze mensen. Hoe kan je nu deze berg beklimmen als je geen benen hebt? Dan moet je naar boven gedragen worden. We willen de berg veilig maken voor iedereen, daarom moeten we de regels verscherpen.’ Verder gaat Karki alleen nog vergunningen vertrekken aan klimmers die minstens een berg van 6.500 meter hebben bedwongen.

Blind op de top
Al jaren trekt de Mount Everest mensen aan die willen proberen hun handicap te overwinnen door de berg te beklimmen. Een week geleden moest de Japanner Nobukazu Kuriki, bij eerdere pogingen verloor hij negen van zijn vingers, zijn beklimming staken. In 2006 bereikte de Nieuw Zeelander Mark Inglis de top van de berg. Hij deed dit zonder benen die hij verloor bij eerdere pogingen. Vijf jaar daarvoor bereikte Erik Weihenmayer als eerste blinde de top.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.