Sparta ION®: the need for speed

Sparta1

Elektrische fietsen zijn het stadium van suf allang voor bij: was het eerst vooral een fiets voor senioren, tegenwoordig lonkt iedereen naar een fiets met trapondersteuning. En voor de snelheidsduivels onder ons: de Nederlandse fietsenfabrikant Sparta produceert de snelste e-bike en won daarmee tijdens de Nationale Ebike Testdagen op zaterdag 28 februari de titel van High Speed Ebike van het jaar. Met gemak haal je op de Sparta een snelheid van 40 kilometer per uur. Daar kun je mee voor de dag komen.

Een e-bike is een ideaal vervoermiddel voor woon-werkverkeer, en school valt ook onder werk. Zo ontwijk je de files, zweet niet als een otter zodat je fris achter je bureau kruipt. Of het net zo goed is – conditioneel gezien – als een gewone fiets valt te betwijfelen, maar daar heb je dat abonnement van de sportschool voor. De Sparta ION® E-Speed heeft een comfortabele en geruisloze aandrijving, waarbij de accu volledig is geïntegreerd. De fiets heeft een geavanceerde trapkrachtsensor, negen versnellingen, hydraulische remmen en een geveerde voorvork en zadelpen. Aan comfort dus geen gebrek. De rijeigenschappen zijn, volgens de jury van de Ebike Testdagen, en daar is niets mis mee. De trapondersteuning is zeer gelijkmatig en het motorgeluid is minimaal.

Maar de Spartafiets is niet alleen de snelste, maar ook de meest innovatieve. Door de ION® technologie te integreren in Google Glass laat de fabrikant zien hoe een smart device kan communiceren met een elektrische fiets. Sparta gaat daarmee een stuk verder dan eerdere experimenten met Google Glass. Zo heeft de elektrische fiets dankzij Glass geen display of andere bedieningsunit meer nodig. De berijder kan letterlijk met een oogwenk de fiets bedienen, maar de fiets kan zich ook automatisch aanpassen zonder dat de berijder daarvoor een handeling moet verrichten. Bijvoorbeeld door het energieverbruik te verlagen zodra de fietser zijn bestemming niet dreigt te halen. Een mooi voorbeeld hoe de koppeling van apparaten aan het internet ons dagelijks leven een stuk gemakkelijk kan maken.

Aan deze e-bike hangt een prijskaartje van 2.699 euro, maar daarmee vlieg je wel over de wegen en moet je oppassen niet te vroeg op je werk te zijn.
Sparta2

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.