Naakt in je slaapzak, of niet? Wat is beter?

Nu de winter er aan komt, bergen de meeste mensen hun kampeerspullen op, ver weg gestopt, wachtend tot een warme lente. Maar ook in de winter is het goed kamperen, je kop uit de tent steken en zien dat de wereld ineens wit is. Het zou een ervaring moeten zijn, die iedere, echte kampeerder eenmaal moet meemaken. Kamperen kun je namelijk in ieder seizoen. Toegeven, op je stoeltje voor de tent zitten, is misschien niet slim, actief zijn dus. Als naaktslaper zou ik zeggen, kruip ook bloot in die slaapzak. Maar is dat wel verstandig als het echt koud is? Kortom, hoe blijf je warm tijdens een winterse nacht? En ja, het is discutabel, maar tegengeluiden hoor ik graag.

Laagjes of niet?
Als eenmaal de kou de overhand krijgt, gaan buitensporters zich ook anders kleden. Vaak in laagjes: thermisch ondergoed zorgt voor de afvoer van het zweet, een fleece voor de brodnodige isolatie en een wind- en waterdichte jas. Voor de benen is twee lagen voldoende en een muts is slim omdat je veel warmte via het hoofd verliest. Wat die laagjes doen? Het lichaam verwarmt de luchtlaagjes in en tussen de kleding en dat zorgt ervoor dat ons lichaam op temperatuur blijft. Hoe meer laagjes, hoe warmer, al is zweten bij temperaturen onder het vriespunt niet heel slim. Al dat vocht moet door al die laagjes ook weer naar buiten en als dat onvoldoende gebeurt, wordt je nat onder je kleding en koel je af.

Maar in je slaapzak dan?
Zoals gezegd: laagjes leveren warmte op en zal dat ook in je slaapzak doen. Persoonlijk dacht ik dat je met je blote lijf voldoende warmte produceert om de lucht in je slaapzak te verwarmen en zo jezelf op temperatuur te houden. Met een laagje of twee, zou dat dus beter zijn. Meer warmte en dus een betere nachtrust. Draag ook niet te veel kleding, hooguit twee laagjes en bij ‘mildere’ nachten is het thermisch ondergoed voldoende. Eventueel sokken en zeker een muts, omdat je hoofd zich buiten de slaapzak bevindt. Niet in de slaapzak ademen want dan blaas je er vocht in en dat is funest. Er is namelijk een uitzondering op deze regel. Is je kleding vochtig, ben dan verstandig en slaap naakt als je geen droge kleding hebt. Het vocht trekt te veel warmte uit je lichaam.

Nog enkele tips
Voorwaarde voor het winterkamperen is natuurlijk wel dat je uitrusting voldoet aan die winterse temperaturen. In je zomerslaapzak overnachten bij -5 is vragen om problemen, lees een koude nacht. Daarom het volgende:

  • Zorg ervoor dat je slaapzak voldoet aan de juiste temperatuur. Fabrikanten vertellen je voor welke temperaturen een slaapzak geschikt is. Ga uit van de comforttemperatuur en niet van de extreme temperature. Dat is het absolute uiterste en hooguit voor noodgevallen.
  • Met een sleeping bag liner (Google is hier je beste vriend) kun je de comforttemperatuur van je slaapzak verhogen.
  • Slaap in droge kleren.
  • Een goede slaapzak is een must, maar veel warmte komt via de grond. Zorg dus voor een goed isolerende slaapmat, die ook weer berekend is op de te verwachten temperaturen.
  • Heb je een enkelwandige, stalen waterfles bij je, dan kan je die als kruik gebruiken.
  • Stop je kleding onder in je slaapzak om die loze ruimte op te vullen, hoe minder lucht je hoeft op te warmen, hoe beter.
  • Eet wat voor je gaat slapen. Het werk dat het lichaam moet doen om dat te verteren, levert warmte op.
  • Doe wat inspannende oefeningen om je lichaam op te warmen, alvorens in je slaapzak te kruipen.
  • Moet je eruit ’s nachts voor een plas? Doen! Al dat vocht in je blaas, moet je lichaam op temperatuur houden. Je bent beter af met een lege blaas.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.