Eindelijk een roodborstje

Vorige week zag ik voor het eerst een roodborstje. In mijn tuin dan. En mijn tuin is nou niet direct een eldorado voor vogels, al doe ik er wel mijn best voor. Het is een stadstuintje, niet groot en op het noorden gericht. Uiteraard staat er een schuurtje en is het grootste deel van bestrating voorzien. Maar als ik zo rondkijk in de buurt is mijn tuin het groenst. Twee grote laurierstruiken sieren het geheel en er staat ook een hoge beukenhaag net als een vuurdoorn. Vooral de beukenhaag is in trek bij vogels. Nou ja, soms zie ik in de punten even een merel of mees balanceren. Al ben ik natuurlijk niet de hele dag thuis om het in de gaten te houden.

Vlaamse gaaien

Om nu toch wat vogels te trekken, voer ik. Laatst hing ik dan ook nog een pindakaaspotje op. Geen succes. Wat vetbollen eraan. Nog steeds niet. Met een string pinda’s erbij liep het nog steeds niet storm. Vorig jaar waren de pinda’s vooral een prooi van een Vlaamse gaai, of meerdere gaaien. En geloof me, dan zijn de pinda’s zo op. Dit jaar oogstte ik nog weinig succes. Balen, maar vogels laten zich niet dwingen of sturen. Achter mijn huis is nog een grasveld en voert een buurman de poezen uit de buurt, maar hij strooit ook brood en daar zijn die vogels dan weer gek op. Waarom zich dan in mijn tuin wagen waar soms twee katten de boel bewaken.

Argwaan

Maar toen er vorige week een miniem laagje sneeuw lag, had ik geluk en zag een merel en roodborstje behoedzaam om elkaar heen bewegen. Soms lonkten ze naar het huisje met de pindakaas en ander lekkers. Maar beiden hielden zich in. Ze liepen en hipten wat heen en weer, elkaar bekijkend. Argwanend tegenover elkaar misschien wel. Toen uiteindelijk de merel de tuin verliet, zag het roodborstje zijn kans schoon en vloog naar het pindakaaspotje en smulde er voorzichtig van. Hij (of zij) at niet veel, zag ik later, maar yes, eindelijk succes. Niet heel veel later verdween het kleine vogeltje en was de tuin weer leeg.

Vogeltelling

Opeens realiseerde ik me dat je voor natuurbeleving niet eens de deur uit hoeft. Het kan zowaar dichtbij huis, zonder ook maar een poot buiten de deur te zetten. Maar, eerlijk is eerlijk, met de tuinvogeltelling scoor ik nog steeds niet hoog.

Dit stukje verscheen eerder op https://www.jouwonlinemagazine.com. Een site die het de moeite waard is om te lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.