Dramatiek en heroïek hand in hand op Everest

Honderden mensen stonden de afgelopen week op de top van de Mount Everest en konden die beklimming afvinken op hun bucketlist. Zij beklommen de hoogste berg ter wereld vanaf de Nepalese zijde en bereikten de top via de zuidcol. Bij die massale beklimmingen vielen drie doden, waaronder de Nederlander Eric Arnold. Twee mensen worden nog vermist en voor hun leven mag gevreesd worden. Aan de Tibetaanse kant echter vocht Melissa Arnot zich een weg naar de top zonder gebruik te maken van zuurstof. Zij wist ook weer veilig af te dalen en werd daarmee de eerste Amerikaanse vrouw die dat volbracht. Het geeft maar weer eens aan dat dramatiek en heroïek hand in hand gaan op de flanken van de Mount Everest.

Overleden aan de gevolgen van hoogteziekte

In 2015 was het stil op de hoogste berg van de aarde, deze maand ging het weer ouderwets los. Maar niet zonder dramatische gevolgen. De Nederlander Eric Arnold bereikte na vier eerdere mislukte pogingen, eindelijk de top van de berg, zijn grootste droom kwam daarbij uit. Bij de afdaling ging het mis, hij was verzwakt en bereikte met moeite kamp 4. Verder afdalen naar kamp 3, wat normaal de bedoeling is, bleek onmogelijk. Uiteindelijk is hij in zijn tent overleden, waarschijnlijk aan de gevolgen van hoogteziekte. Het relaas van expeditieleider Arnold Coster kun je hier lezen. Triest is dat het nieuws de al de wereld ingestuurd werd voor de expeditiemensen vanaf kamp 2 de nabestaanden konden informeren.

De death zone

Ook de Australische Mary Elizabeth Strydom overleed tijdens de afdaling van de berg, waarschijnlijk aan de gevolgen van beroerte. Ze werd naar beneden begeleid door een sherpa en haar man die samen met haar de berg bedwong. Strydom wilde bewijzen dat zij als veganist even sterk was als mensen die vlees eten. De Australische beklom de berg waarschijnlijk in dezelfde groep als Arnold. Niet veel later overleed een Indiase man aan de gevolgen van hoogteziekte en uitputting. Hij was ook onderweg naar beneden onder begeleiding van sherpa’s. Twee Indiërs worden nu nog vermist en die zouden zich nog bevinden in de death zone, het gebied waar te weinig zuurstof is om lang te overleven.

Naar de top zonder zuurstof

Melissa Arnot mag zich vanaf nu de eerste Amerikaanse vrouw noemen die de Mount Everest bedwong zonder zuurstof en ook veilig afdaalde. want dat is een eis om die titel te verdienen. Arnot beklom de berg aan de zijde van haar vriend Tyler Reid die de berg beklom met zuurstof. De eerste Amerikaanse vrouw die de top zonder zuurstof bereikte is ze namelijk niet. Die eer komt toe aan Francys Arsentiev, zij deed dat in 1998. Maar tijdens de afdaling kwam zij te overlijden. Arsentiev werd nog levend aangetroffen op de berg en dat gruwelijke verhaal lees je hier. Ook haar man, Sergei, stierf op de flanken van de berg toen hij zijn vrouw probeerde te redden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.