Een 12-jarige wil de Mount Everest beklimmen

Tyler Armstrong is 12 jaar oud en wil het record van Jordan Romero (beiden toevallig uit Californië) verbreken en de jongste persoon worden die voet zet op de top van de Mount Everest (8.848 meter hoog). Jordan deed dat in 2013 op een leeftijd van 13 jaar oud. De poging van Tyler, die dit jaar moet plaatsvinden, past in de huidige tijd waarin alles sneller, harder en verder moet. Ja, en dus ook jonger. De eerste vrouw, de eerste man, de jongste, de oudste… Het breken van records zit nu eenmaal in ons DNA. Elke 5 kilometer willen we toch steeds iets sneller lopen. Het is een strijd die we, vaak onbewust, met onszelf aangaan.

Zone des doods
Meer dan vijfduizend mensen haalden de top van de hoogste berg op aarde, de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay waren de eersten, zij bereikten op 29 mei 1953 de top. De oudste was overigens de 80-jarige

Foto: familie van Tyler Armstrong

Foto: familie van Tyler Armstrong

Japanner Yuichiro Miura. Hij bereikte op 23 mei 2013 voor de derde keer de top. Veel kan dus, zo lijkt het wel. Commerciële expedities zijn in principe bereid om iedereen naar de top te begeleiden. Toch zijn de risico’s groot: zo’n tweehonderd klimmers verloren hun leven bij het bedwingen van deze berg. Er kunnen lawines ontstaan, touwen breken en een groot probleem is ook het gebied boven de 8000 meter, dat gebied staat ook wel bekend als de zone des doods. Dit komt uiteraard door het gebrek aan zuurstof op de hoogte, maar ook de kou speelt parten. De temperaturen op die grote hoogtes zijn extreem laag. Schrijver Jon Krakauer maakte deel uit van de expeditie in 1996 die dramatisch verliep. Velen kwamen niet meer terug en de schrijver zelf lijdt sindsdien aan Post Traumatische Stress Stoornis. Tijdens een interview met de Huffington Post was er een videoverbinding met de jonge Tyler die vertelde over zijn droom. Krakauer waarschuwde hem voor de gevaren.

De seven summits
Mag je dat een 12-jarige wel aandoen? Het is een vraag waar eigenlijk geen antwoord op mogelijk is. Zo bekeken, en ik ken die Tyler helemaal niet, zou ik zeggen dat het onverantwoord is. Maar stel nou eens, het is je eigen zoon of dochter die een droom wil nastreven. Zeg je dan nog nee? Zou ik nee zeggen? De kans is groot dat ik hem of haar die kans zou willen geven. En toegeven, bevlogen is Tyler wel. Zo rond de leeftijd van 6 jaar keek hij veel naar hiking documentaires en hij vroeg zijn vader of het goed was dat hij zou gaan klimmen. Die dacht eerst aan een grapje, maar Tyler was serieus, hij begon met gezonder eten en trok zijn hardloopschoenen aan. Al snel lukte het hem om kilometers te draven. Daarna ging de weg omhoog: Hij beklom Mount Whitney, de hoogste berg van Alaska, toen hij 7 jaar oud was. Op zijn 8ste volgde de Aconcagua, de hoogste berg van Zuid-Amerika, toen hij 9 was de Elbrus, de hoogste van Europa en ook de Kilimanjaro staat al op zijn toppenlijst. Zijn doel: de seven summits, de zeven hoogste bergen.

Foto: familie van Tyler Armstrong

Foto: familie van Tyler Armstrong

Minimum leeftijd
De nieuwste uitdaging is dus de Mount Everest en dat zal ongetwijfeld de zwaarste uitdaging worden in zijn jonge leven. Hij wordt begeleid door zijn vader, twee van zijn trainers en een sherpa die al veel ervaring op die berg heeft. De groep streeft ernaar om ergens in mei een toppoging te doen. Als er toestemming komt om de berg te beklimmen, want dat is nog niet zeker. Tyler wil de berg beklimmen vanuit Tibet en daar geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Er is speciale toestemming voor nodig en daar is het wachten nu op.

Foto: familie van Tyler Armstrong

Foto: familie van Tyler Armstrong

Duchenne spierdystrofie
Tegelijk met zijn beklimmingen wil Tyler ook geld inzamelen om om de ziekte Duchenne te genezen, een zeldzame aandoening. Deze ziekte treft vooral jongens, waardoor ze niet in staat om te lopen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.